Logo

Geschiedenis

De Nauta Group staat garant voor kwaliteit, kennis en betrouwbaarheid. Sinds 1963 een betrokken, veelzijdig en inventief familiebedrijf.

2023

Op 23 september vieren we bij Nauta Group ons 60-jarig jubileum, een prachtige mijlpaal van trots, groei en succes! 

Wat ooit als een bescheiden onderneming begon, vanuit de kofferbak van Sijne Nauta, is uitgegroeid tot een internationale speler met een ruim portfolio van producten en diensten.

We willen onze dankbaarheid uitspreken aan al onze medewerkers, klanten en partners die ons hebben geholpen om te komen waar we nu zijn. Samen gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet en kijken we uit naar nog eens 60 jaar van vooruitgang en succes.

2023

Eén van de hoogtepunten van 2023 is de lancering van onze lithium-ion accukluis; de Batteryguard. Een innovatie in de wereld van accuopslag. Met de komst van Batteryguard is het mogelijk om op een veilige manier e-bike- of gereedschapsaccu’s op te laden. Geen zorgen meer over accubranden, want de Batteryguard houdt de brand binnenin de kluis.

2022

In 2022 neemt de Nauta Group een meerderheidsbelang in het bedrijf CaptureTech Products BV., een bedrijf gespecialiseerd in Key en Asset management. Deze overname biedt een
geweldige nieuwe dimensie aan onze bestaande activiteiten: elektronische uitgifte van sleutels (KeyConductor) en waardevolle bedrijfsmiddelen (CapLocker) via een cloud-based softwareoplossing. Met de komst van het CTP software ontwikkelteam ontstaan er talrijke nieuwe mogelijkheden als het gaat om het bouwen van software applicaties en het toevoegen van intelligentie aan onze bestaande oplossingen.

2020

In 2020 vindt er een grote renovatie plaats van alle kantoren en showrooms op ons hoofdkantoor in Barneveld. Al het kantoorpersoneel verhuist voor een halfjaar naar een andere en tijdelijke locatie elders op industrieterrein de Harselaar. Eind 2020 wordt het huidige bedrijfspand weer in gebruik genomen en wordt ook ons compleet vernieuwde Experience Center geopend waar klanten onze producten zelf kunnen ervaren.


2020

Met ingang van 1 januari 2020 nemen we de bedrijfsactiviteiten van Rodekoratie BV uit Schagen over. De trendy sleutelhangers, kleine lederproducten en bijbehorende toonbankdisplays worden onder gebracht onder het eigen merk Rodie. Eind 2020 volgt ook de lancering van iVeilig (IoT-oplossing). Naast mechanische beveiligingsproducten groeit de vraag naar slimme beveiligingsoplossingen die met de smartphone te bedienen zijn.

2019

In 2019 nemen we het merk Filex Security over. Naast kluizen, opbergmiddelen, afstort-, sleutel- en hotelkluizen, volgt in 2020 de introductie van Filex Workplace. Dit assortiment omvat bedrijfsinrichting, waaronder kantoorkasten en werkplaatsmeubilair.

In 2019 lanceren wij ook ons compleet vernieuwde e-commerce platform ‘Nauta.com’, waarmee we onze klanten in de toekomst nog beter van dienst kunnen zijn. Bij de introductie hoort ook een restyling van ons logo en Nauta huisstijl.

2018

De Merlin Group, partner in Lincsafe, neemt het belang van Nauta over en zorgt voor de verdere expansie van het sterke merk Lincsafe en de export over een groot deel van de wereld. Nauta blijft de ontwikkelaar en leverancier van de geteste inbraakwerende behuizingen voor Lincsafe.

2013

Naast onze eigen kluismerken Salvus en SISTEC, ontwikkelt Nauta ook haar eigen exclusieve hang- en sluitwerk veiligheidsstraat onder de naam Veilig. In de Veiligheidsstraat bieden we een groot assortiment beveiligingsproducten waaronder deurbeslag, sloten, cilinders en scharnieren. Met Veilig bieden we een compleet winkelconcept voor de DHZ-branche.

2013

Het begin van de ‘intelligente kluis’. In 2013 wordt in samenwerking met Merlin, gespecialiseerd in cashhandling en software ontwikkeling, het Nederlandse bedrijf Lincsafe opgericht. Dit betekent voor de Nauta Group een directe versterking en uitbreiding van de activiteiten op het gebied van verwerken, controleren en het fysiek beveiligen van contant geld.

2013

Nauta bestaat 50 jaar

Op 23 september 2013 bestaat Nauta 50 jaar! Een periode die wordt gekenmerkt door een enorme groei zowel op product gebied als internationaal gebied. Met vestigingen in Nederland en Duitsland en afnemers in heel Europa is de Nauta Group een van Europa’s meest complete distributeurs en kent het assortiment inmiddels zo’n 55.000 beveiligingsproducten.

2010

Met eigen vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk
zijn we één van Europa’s meest complete distributeurs van mechanische veiligheidsproducten.
Vanuit de verschillende vestigingen wordt geëxporteerd naar alle continenten. Om alle werkmaatschappijen binnen de Nauta Group te voorzien van diensten zoals financiële administratie, ICT, HRM en marketing wordt Nauta Services opgericht, een eigen Shared Service Center binnen de Nauta Group.

2007

In 2007 vindt de overname van leverancier ORGAMI SISTEC in Duitsland plaats. ORGAMI SISTEC is fabrikant van hoogwaardige brand- en inbraakwerende safes, archiefkasten (SISTEC) en bedrijfsinrichting/lockers (ORGAMI). In 2010 volgt de overname van de productie van Lampertz datasafes, inclusief alle rechten, patenten en licenties, over. In Wallmenroth (Duitsland) wordt een nieuwe productiefaciliteit opgericht en de datasafes worden voortaan onder de merknaam SISTEC geproduceerd.

2006

De Nauta Group neemt het hang- en sluitwerk onderdeel over van de Themans Groep, waarna in 2007 ook de overname van het merk S2 – Sluitende oplossingen – en bijbehorende activiteiten volgt. Het merk S2 profileert zich als fabrikant en ontwikkelaar van innovatief en oplossingsgericht hang- en sluitwerk.

2003

In 2003 worden de eerste modellen van ons eigen internationale kluismerk Salvus geïntroduceerd om de buitenlandse markt nog beter te kunnen bedienen. Deze kluizen worden met de meest geavanceerde technieken geproduceerd en zijn gecertificeerd door het ECB-S (European Certification Boards – Security) in Duitsland, dé toonaangevende certificeringsinstantie voor brand- en inbraakwerende kluizen.

1997

In 1997 neemt zoon Wybe Jan Nauta het familiebedrijf over. De kennis en bedrevenheid ging van vader op zoon, net als het klantgevoel en de ‘personal touch’ waar Nauta al jaren om bekend staat.

1997

De activiteiten van Espé Nederland uit Putten, groothandel en specialist op het gebied van sleutels en cilinders, worden overgenomen. Het assortiment wordt uitgebreid met o.a. de merken Iseo en Errebi.

1993

Dubbel feest voor Nauta in 1993! Nauta viert haar dertigjarige bestaan en onze huidige bedrijfsruimte aan de Hanzeweg wordt in gebruik genomen. Bovendien wordt de divisiestructuur verder doorgevoerd; de verschillende activiteiten en markten waarin de organisatie opereert worden ondergebracht in Nauta bv (hang- en sluitwerk)
en Nauta Security Storage bv. (kluizen en brandkasten).

1989

Nauta neemt Alfa Metaal BV en Holland Safety Brandkasten BV in Haarlem over en breidt daarmee haar activiteiten op het gebied van kluizen verder uit met kluizen onder de merknaam Holland Safety.

1981

Nauta neemt de Key Guard productie in Nederland over en richt Benco Holland BV op. Het huidige sleutelassortiment wordt aangevuld met sleuteltoebehoren zoals sleutelhangers, sleutellabels en keycords.

1978

Nauta blijft groeien en verhuist naar het industrieterrein De Harselaar in Barneveld met daarin een grote showroom en een efficiënte kantoorruimte.

1974

Het sleutelassortiment wordt verder uitgebreid met de overname van Berthold Neumann & Co, een klaviersleutelfabriek in Duitsland. Onder het merk BENCO, afgeleid van de Duitse firmanaam, leveren we niet alleen sleutels, maar ook sleutelmachines, toebehoren en kluizen en wordt er behoorlijk aan de weg getimmerd in alle Europese landen.

1971

Het bedrijf en de omzet groeit en daarom verhuist het bedrijf naar de Zevenbergjesweg in Voorthuizen. Ook ontstaat er behoefte voor personeel voor de buitendienst en worden de eerste personeelsleden voor het kantoor en het magazijn aangenomen.

1968

Hoe Juwel een juweel werd. In 1967 verkrijgt Sijne Nauta de exclusieve verkooprechten in Nederland van Juwel brandkasten en kluizen. Het Italiaanse kluizenmerk werd een begrip in de branche. Juwel werd onze grootste leverancier. Tot de dag van vandaag zijn de Juwel kluizen nog steeds onderdeel van ons programma.

,,Tijdens de beginperiode van het bedrijf heb ik van alles verkocht, als ik er maar brood in zag. Rollen plastic profielen, plastic trapleuning profielen, Pegulan vloertegels en kilometers tuinslang”

1963

Op 23 september 1963 start Sijne Nauta als zelfstandig ondernemer zijn handelsactiviteiten vanuit Gouda. Hij gaat aan de slag onder de naam ‘Handelsonderneming S. Nauta-Agenturen’. Van een vriend uit Almelo huurt hij voor twaalf cent per kilometer een Borgward Isabella Combi waarmee hij op maandagochtend van Almelo naar Gouda rijdt, terwijl hij onderweg klanten bezoekt. Het eerste magazijn was de kofferbak van zijn auto. Het was simpelweg alles verkopen wat je had. De auto werd ’s ochtends geladen en moest ’s avonds weer leeg zijn.